Oświadczenie Wójta Gminy Łukowica w sprawie bezpodstawnych donosów

divider_Gminne Info

Szanowni Państwo, w związku z kolejnymi działaniami uderzającymi w naszą gminną społeczność, oświadczam co następuje: 1. Na skutek donosów, w Urzędzie Gminy oraz wobec lokalnych działaczy prowadzone były wzmożone działania kontrolne. Żaden ze stawianych zarzutów się nie potwierdził.

2. Niestety, w atmosferze podejrzeń wyjaśnienia przed policją – na wniosek prokuratury w Krakowie, musieli składać: Prezes Zarządu OSP Łukowica, Prezes Klubu Uran Łukowica, Pani z Koła Gospodyń Wiejskich i Wójt. Odpowiadali na bezpodstawne zarzuty, które wcześniej były wielokrotnie wygłaszane na posiedzeniach komisji Rady Gminy, szczególnie komisji rewizyjnej (np. rzekomo niezgodne z prawem wydatkowanie środków z funduszu alkoholowego przez parafię, kwestie dofinansowania działalności i rozbudowa remizy OSP Łukowica oraz dofinansowanie działalności klubów sportowych). Za każdym razem kwestie te były wyczerpująco wyjaśniane, poparte merytorycznymi argumentami.
3. Wójt i pracownicy urzędu gminy przez dwa miesiące tłumaczyli się przed kontrolerami RIO z tych samych zarzutów oraz wielu innych absurdalnych podejrzeń zamieszczonych w donosie. Musieliśmy składać ustne i pisemne wyjaśnienia, załączając setki stron dokumentów potwierdzonych za zgodność z oryginałem.
4. W efekcie, w trudnym czasie, naznaczonym obostrzeniami epidemicznymi – przez ostanie sześć miesięcy musieliśmy się tłumaczyć z absurdalnych zarzutów, udowadniać uczciwość, tracąc przy tym wiele czasu i energii, które można było spożytkować na poprawę działania gminnej administracji, odpowiadanie na budujące inicjatywy Mieszkańców, a przede wszystkich na budowę jedności i współpracę.
5. Teraz, gdy kolejne fałszywe donosy zostały zdementowane, przychodzi czas na refleksję i zadawanie pytań:
?Komu przeszkadzają kolejne inwestycje realizowane w gminie?
?Kto doszukuje się przestępstwa w fakcie rozbudowy remizy Ochotnicza Straż Pożarna w Łukowicy, która służy całej lokalnej społeczności, a działający tam strażacy ochotnicy służą bezinteresowną pomocą?
?Komu przeszkadza dofinansowanie parafii w Łukowicy, prace przy obiektach sakralnych, które są dumą mieszkańców. Komu przeszkadza wspieranie grup dziecięcych i młodzieżowych działających przy kościele parafialnym, wspieranych środkami w ramach programów profilaktycznych realizowanych przez parafię. Komu przeszkadza aktywne działanie księdza Dziekana ?
?Czym kieruje się osoba (lub grupa osób) doszukująca się przestępczego działania w wydatkowaniu „środków alkoholowych”, np. w rachunku za pizzę dla dzieci uczestniczących w wakacyjnym wyjeździe, i formułuje donos do Prokuratury?
?Komu przeszkadzają prężnie działające lokalne kluby sportowe promujące kulturę fizyczną i zdrowy tryb życia, które wychowują nam przyszłych sportowców? Dlaczego komuś przeszkadza, że dzieci nie płacą za korzystanie z gminnych obiektów sportowych?
?Czym zawiniły komuś aktywnie działające członkinie Kół Gospodyń Wiejskich w Naszej Gminie? Które dzieląc się swoim talentem kulinarnym bezinteresownie poświęcają swój czas, by promować kulturę naszego regionu?
?Kto ma nieustanne zastrzeżenia co do terenu w Świdniku gdzie powstał Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych? Miejsca, które obowiązkowo ma się znajdować w każdej gminie. Kto zadał sobie tyle trudu by przestudiować historię tego miejsca?
?Kto może mieć interes w tym by trwonić czas wójta i jego urzędników na niekończące się wyjaśnienia, dotyczących ciągle tych samych tematów? Podczas gdy mnóstwo pilnych spraw czeka na rozwiązanie?
?Czemu mają służyć takie działania? Komu zależy na podważeniu zaufania do naszych lokalnych autorytetów, organizacji aktywizujących naszych Mieszkańców oraz do instytucji, które zarządzają gminnym majątkiem? Kto chce osiągnąć efekt podziału i zniechęcić Mieszkańców do aktywnego włączania się w życie gminy oraz doprowadzić do utraty wiary w to, że reprezentantami społeczeństwa mogą być ludzie prawi i uczciwi?

Szkoda, że tej osobie, czy też grupie osób, zabrakło odwagi cywilnej by powiedzieć otwarcie o zarzutach. Jednak faktem jest, że autorzy donosów przez taką formę działania sami wystawiają sobie świadectwo.

Najważniejsze, że z tych wydarzeń wychodzimy silniejsi i z jeszcze większym zapałem do pracy. Wyrażam wdzięczność coraz liczniejszej grupie osób wspierających mnie w działaniach na rzecz dobra Naszej Gminy.

Dziękując za uwagę, pozostawiam powyższe informacje Państwa ocenie.

Z poważaniem,
Wasz Wójt